Oleh kerana ayah saya berasal daripada negeri johor, maka majlis
saya tidak lari dari menggunakan Telur Pindang. Ibu saya meletakkan
telur pindang di dalam bunga pahar gantung dan cucuk untuk diberikan
kepada sebahagian tetamu dan juga ahli rombongan pihak lelaki.
kepada sebahagian tetamu dan juga ahli rombongan pihak lelaki.
Telur Pindang merupakan masakan
tradisional yang terkenal
terutamanya di negeri Johor. Ia merupakan telur yang direbus dalam
air herba selama beberapa hari. Telur Pindang dikatakan tahan
sehingga dua minggu atau lebih. Dengan itu, ia merupakan
bekalan perjalanan pedagang pada masa dahulu.
terutamanya di negeri Johor. Ia merupakan telur yang direbus dalam
air herba selama beberapa hari. Telur Pindang dikatakan tahan
sehingga dua minggu atau lebih. Dengan itu, ia merupakan
bekalan perjalanan pedagang pada masa dahulu.
Telur Pindang direbus dengan pelbagai jenis herba yang memberikan
rasa dan warna yang
unik. Jenis herba yang digunakan biasanya berbeza
menurut pakar yang
menyediakannya, bagaimanapun antara yang
digunakan adalah daun pokok
Manggis,daun senduduk, daun jambu batu,
halia, galanga ("galingale"),
kulit kayu manis, bunga lawang, clove,
"cardamom" dan serai. Daun pokok
Manggis, daun senduduk,
daun jambu batu digunakan bagi memberikan warna
gelap pada telur.
setiap telur ada label Ali Telur Pindang
Bagi anda yang mencari pembekal telur pindang untuk majlis anda,
anda mungkin boleh menghubungi Ali Telur Pindang. Lokasinya
di Johor Bahru, Johor. Oleh kerana saudara sebelah ayah berada
di sana, mudahla untuk ibu saya berurusan untuk membeli telur ini.
Harga bagi sebiji telur pindang ini ialah RM 0.80 sebiji.
cantik la plak!!! kalau aku orang kedah buat telur pindang pelik tak?? he he
ReplyDeletetak pelik la. nora orang pahang tapi ada telur pindang heheeh. imported di johor, kendurinya di kuantan dear :)
ReplyDeletecantik la! jijah guna telor asin nanti..hehe
ReplyDeletemiza tak ppernah makan telur pindang.
ReplyDeletenanti nak g johor cari telur pindang.
macam murah je harga telur pindang tu.
2,3 mgu lepas miza terjumpa yang harga telur pindang ni rm2++ sebiji untuk 3000 biji T_T
telur pindang~ sedap...nnt mjlis niza pun wat telur ni...msk sndiri...memg amek mase nak buat nyer...rebus dalam 3hr bru sedap...mase nak angkat telur tu, rase mcm g sauna..kena wap panas dengan daun2 tu sume...hehe
ReplyDeletesay suka makan camtu jek atau cicah dengan sambal kicap.mmg sodap lah.
ReplyDeleteDah lama tak bw sini...suuke makan telur pindang ni
ReplyDeletekita suka sangat makan telur pindang...
ReplyDeletetapi masa hari kahwin tu, buat elur biase je.. hihi.
SEDAP!!!! duk ipoh dh x merasa telur pindang.... rindu....
ReplyDeleteMy kawen hrtu guna telur masin...:)
ReplyDeletekita pun orang johor :)
ReplyDeleteNasib baik Ada en. Ali Telur Pindang Johor ni... Selamat majlis sy... X syok kalau xde telur pindang... Org johor la katakan... ;)
ReplyDelete